Δευτέρα 30 Αυγούστου 2010

ΤΟΠΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΝΕΩΝ



Σχεδόν τρία χρόνια έχουν περάσει από τη θέσπιση των ΤΟπικών ΣΥμβουλίων Νέων σε όλους τους δήμους της χώρας μας, αλλά από τότε το συμβούλιο μένει ανενεργό στην περιοχή μας.
Μάταια προσπαθούμε να πείσουμε τον Στενιώτη πρόεδρο να διεκδικήσει κάτι για τη νεολαία της περιοχής (έστω ένα πάρτυ) αλλά αυτός ανένδοτος, και η μόνη απάντηση που δίνει είναι ότι τύχαμε σε δύσκολους καιρούς, καιρούς κρίσης.
Περιμέναμε περισσότερα πράγματα από το συμβούλιο, αφού στην αρχή ήταν ελπιδοφόρο και νιώθαμε ότι θα μπορεί να ακούγετε η φωνή μας.

12 σχόλια :

  1. xerei kaneis pote xana exoume ekloges newn?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. GIA PERISSOTERES PLHROFORIES ΤΟ SITE EINAI SE AYTH TH DIEY8YNSH
    http://www.tosyn.gr/

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. προεδρε ασε τη μασα και μπες στο παιχνιδι οι νεοι πρεπει να εκφραζονται με φωνη σε συμβουλια!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. ΤΙΠΟΤΑ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΚΑΝΕΙ ΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΝΕΩΝ ΕΝΩ ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΣΕ!
    ΕΣΤΩ ΜΙΑ ΜΟΥΣΙΚΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ,ΕΝΑΝ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟ ΓΚΡΑΦΙΤΙ Η ΣΚΑΚΙΟΥ!ΕΣΤΩ ΕΝΑΝ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟ ΠΟΚΕΡ ΜΕ ΦΙΛΑΝΘΡΩΠΙΚΟ ΣΚΟΠΟ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. h akoma k enan diagwnismo me to poios 8a piei tis perissoteres mpyres h enan diagwnismo me to poios 8a faei ta perissotera santouits!!!xaxaxa!!!
    ksypnhste re!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Να τι 8α μπορούσε να κάνει!!!
    εκστρατείες ενημέρωσης για την προστασία του περιβάλλοντος, για την καταπολέμηση των ναρκωτικών και των σύγχρονων μορφών εξάρτησης, για την πρόληψη των φαινόμενων βίας.
    Να προτείνει πράγματα, να βοηθάει τις δημοτικές αρχές να καταλάβουν τι θέλουν οι νέοι και πώς σκέφτονται.

    Μέσα από το συμβούλιο έπρεπε να μπορούν οι νέοι να πούν τη γνώμη τους για θέματα που τους αφορούν...
    Να ενημερώνει τους νέους του δήμου μας για ευκαιρίες από εθνικά και ευρωπαϊκά προγράμματα, να προτείνει σύγχρονες μορφές έκφρασης και δημιουργικής αξιοποίησης του ελεύθερου χρόνου...

    Τίποτα μα εντελώς τίποτα!!!
    Ποιος είναι όμως ο βαθύτερος λόγος για όλο αυτό?

    Μήπως θέλουν τους νέους να σιωπούν?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΦΤΑΙΕΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΥΠΑΡΞΙΑ ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΑ ΤΟΥ ΤΟΠΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΝΕΩΝ!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. re paidia mh grafete oti thelete, eixa kai mia ektimhsh pros to blog, alla edo yparxei h pantelhs adiaforia olwn twn newn. Enas koukos tha ferei thn anoixi!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. polu logokrisia sta sxolia o gaidarakos.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Για να ακουστεί και μια άλλη φωνή για τα Το.Συ.Ν. Ας το δούμε πρώτα ιστορικά...

    Στις αρχές του '90 και συγκεκριμένα το 1992 στη Θεσσαλονίκη δημιουργήθηκε το πρώτο συμβούλιο. 'Ομως παρά τις προσπάθειες ΝΔ και ΠΑΣΟΚ τα συμβούλια “μείναν από βενζίνη”. 100 Νομαρχιακά και Δημοτικά Συμβούλια δημιουργήθηκαν από το 1997 ως το 2004 με πρωτοβουλία της Γενικής Γραμματείας Νέας Γενιάς τα οποία ήταν άμαζα. Η νεολαία στη συντριπτική της πλειοψηφία αγνοούσε ακόμα και την ύπαρξή τους, ενώ με τον (ουσιαστικά) διορισμό τους από τις δημοτικές αρχές δεν κράταγαν ούτε τα προσχήματα για την υποτιθέμενη «δημοκρατία» που θα προωθούσαν. Το 2000, η ΕΕ με κοινοτική οδηγία που έδωσε στις κυβερνήσεις των κρατών μελών απαίτησε την πιο αποφασιστική προώθηση του συγκεκριμένου μηχανισμού χειραγώγησης. Με καθυστέρηση μερικών χρόνων, το Φλεβάρη του 2006, η κυβέρνηση της ΝΔ ψήφισε το νόμο 3443. Η σημερινή προσπάθεια για τη νέα αρχή του θεσμού χειραγώγησης, γίνεται με βάση το νόμο αυτό.

    Και μόνο η λειτουργία, οι αρχές και οι αρμοδιότητες των ΤοΣυΝ, όπως περιγράφονται στο σχετικό νόμο, είναι ενδεικτικές για το ότι πίσω από τα εύηχα λόγια, περί δημοκρατίας και φροντίδας για τη νέα γενιά, δεν κρύβεται τίποτα λιγότερο από ένα κατασκεύασμα-χειροκροτητής της πιο σκληρής πολιτικής.
    «'Εργο των ΤοΣυΝ είναι ο εντοπισμός, η ανάδειξη και η παρακολούθηση των αναγκών και των προβλημάτων της νεολαίας σε τοπικό επίπεδο…» (Ν. 3443/06, 'Αρθρο 1)
    Η εκάστοτε κυβέρνηση όπως και οι δήμαρχοι και νομάρχες, ξέρουν πολύ καλά τα προβλήματα της νεολαίας, γιατί είναι η ίδια η πολιτική τους που τα γεννά. Τα υπόλοιπα περί «ανάδειξης των προβλημάτων» είναι η απαραίτητη στάχτη στα μάτια της νεολαίας.
    «Ο θεσμικός πυρήνας του νομοσχεδίου είναι ότι περνάει βασικά και θεμελιώδη ζητήματα δημοκρατίας στους νέους»
    Είναι πρόκληση να παραδίδουν μαθήματα δημοκρατίας εκείνοι που όταν οι μαθητές αγωνίζονται τους σέρνουν σε δικαστήρια, εκείνοι που συκοφαντούν με κάθε τρόπο τον αγώνα των φοιτητών. Ο πόνος τους για τη δημοκρατία σταματάει εκεί που αρχίζει η εργοδοτική τρομοκρατία στους χώρους δουλειάς, εκεί όπου ακόμα και η συμμετοχή του νέου στο σωματείο και στην απεργία αρκεί ως λόγος απόλυσης.

    Ενδεικτικές για το χαρακτήρα των ΤοΣυΝ είναι και οι αρμοδιότητες και πρωτοβουλίες που θα παίρνουν. Ο πακτωλός των 3,6 εκατομμυρίων ευρώ που θα πηγαίνουν κάθε χρόνο στα ΤοΣυΝ θα δίνεται ουσιαστικά για τη διοργάνωση «happening» και πάρτι, αφού τα συμβούλια θα έχουν καθαρά «συμβουλευτικό» χαρακτήρα, δηλαδή θα αποτελούν μια ακόμα «γλάστρα» της πολιτικής. Η αποθέωση της απολιτίκ και ανάλαφρης ενασχόλησης με τα κοινωνικά προβλήματα, ο εθισμός μέσα από τον εθελοντισμό στην απλήρωτη εργασία και στη μεταβίβαση ευθυνών από το κράτος στους εργαζομένους, αναμένονται να γνωρίσουν νέες δόξες εντός των ΤοΣυΝ…

    Και για να μιλήσουμε με αριθμούς:
    3,6 εκατομμύρια ευρώ θα δίνονται το χρόνο στα ΤΣΝ, από τα Υπουργεία Παιδείας και Εσωτερικών. Η μηχανή ενσωμάτωσης θέλει και το λάδωμα της. Αν νοιάζονται τόσο πολύ για τους νέους γιατί στα ΑΕΙ και τα ΤΕΙ, όπου πολλοί από εμάς σπουδάζουν, κάθε χρόνο μειώνουν την χρηματοδότηση;
    11 μέλη θα έχουν τα ΤΣΝ, για δήμους άνω των 100.000 κατοίκων! Αυτό θα πει αντιπροσωπευτικό όργανο…
    100 περίπου Δημοτικά και Νομαρχιακά Συμβούλια Νεολαίας, είχαν δημιουργηθεί ως το 2004. Οι νέοι στις περισσότερες περιπτώσεις αγνοούσαν ακόμα και την ύπαρξή τους.

    Η νεολαία και το κίνημά της έχουν ήδη φορείς διαμορφωμένους ιστορικά, αναγνωρίσιμους από τους νέους. Οι μαθητές έχουν τα 5μελή 15μελή τους Συμβούλια και τα Συντονιστικά Αγώνα, οι φοιτητές έχουν τους συλλόγους τους, οι εργαζόμενοι τα σωματεία και τις επιτροπές νέων. Εμείς οι νεολαίοι πρέπει να συμβάλλουμε ώστε να δυναμώσουν αυτοί οι θεσμοί που προβάλλουν τα προβλήματά μας και δείχνουν την αγωνιστική διέξοδο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. ΣΩΣΤΑ ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΜΗΔΕΝΙΚΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΤΟΥ ΤΟΣΥΝ ΔΙΡΦΥΩΝ.... ΠΛΗΡΗ ΑΝΥΠΑΡΞΙΑ......
    ΟΛΟΙ ΟΜΩΣ ΟΤΑΝ ΗΤΑΝ ΝΑ ΕΓΓΡΑΦΟΥΝ ΕΞΑΦΑΝΙΣΤΗΚΑΝ .. ΤΡΙΑ ΧΡΟΝΟΙΑ ΕΧΕΙ ΕΓΓΡΑΦΕΙ ΑΡΑΓΕ ΚΑΠΟΙΟΣ ΩΣ ΜΕΛΟΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΠΟΜΕΝΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ; ΔΕΝ ΝΟΜΙΖΩ ... ΑΠΟ ΚΡΙΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΙ ΕΙΜΑΣΤΕ ΟΛΟΙ, ΕΝΕΡΓΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ ΚΑΙ ΚΥΡΩΣ ΝΕΟΙ ΔΕΒ ΥΠΑΡΧΟΥΝ..... ΚΑΙ ΚΑΛΑ ΚΑΝΟΥΝ .... ΜΕ ΤΙ ΝΑ ΑΣΧΟΛΗΘΟΥΝ; ΜΕ ΤΟ ΣΑΠΙΟ ΣΥΣΤΗΜΑ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή