Πέμπτη 24 Φεβρουαρίου 2011

ΤΣΙΚΝΟΠΕΜΠΤΗ ΣΤΗΝ "ΩΡΑΙΑ ΣΤΕΝΗ"

Η Τσικνοπέμπτη είναι μια ετήσια τελετή, της οποίας η αρχή χάνεται μέσα στους αιώνες,η ημέρα που τρώγεται κρέας.Η λέξη Τσικνοπέμπτη προέρχεται από τις λέξεις "τσίκνα" (η μυρωδιά του καμένου ψημένου κρέατος) και "Πέμπτη".
Η Τσικνοπέμπτη βρίσκεται στο μέσο των 3 εβδομάδων του εορτασμού του καρναβαλιού.
Πρόκειται για τη Πέμπτη της 2ης
εβδομάδας, της Κρεατινής.Γιορτάζεται την Πέμπτη που είναι 11 ημέρες πριν την Καθαρά ∆ευτέρα.
Είναι ημέρα χαράς αλλά και προετοιμασίας για τους Ελληνορθόδοξους χριστιανούς, καθώς η σαρανταήμερη περίοδος της Σαρακοστής πριν το Πάσχα πλησιάζει. Την μέρα αυτή επιβάλλεται από το έθιμο το ψήσιμο κρέατος στα κάρβουνα.
Μπορεί η Γιορτή των Ερωτευμένων να πέρασε φέτος με πολύ λιγότερες τυμπανοκρουσίες συγκριτικά με άλλες χρονιές, μπορεί όλοι να γκρινιάζουμε για ακρίβεια και οικονομική δυσχέρεια, όμως ο Έλληνας την καλοπέρασή του δύσκολα την περιορίζει, ενώ δεν είναι λίγοι αυτοί που θα πουν «τι μας έμεινε στα δύσκολα; Ένα ταβερνάκι, ένα κρασάκι, ένα μεζεδάκι…καλή ζωντανή μουσική» και Άγιος ο Θεός!Κάπως έτσι προβλέπεται να ολοκληρωθεί και το φετινό Τριώδιο. Τα ψητοπωλεία και τα κρεατοφαγικά εστιατόρια κυνηγούν αρνάκια και γουρουνάκια για να καταφέρουν να καλύψουν τις ανάγκες του -αν μη τι άλλο- πεινασμένου πελατολογίου τους. Εσείς, λοιπόν, πού θα το τσικνίσετε φέτος; Οι προτάσεις μας για τους «παραδοσιακούς» και τους μη.Για τους πιο παραδοσιακούς, η Τσικνοπέμπτη ισούται με ταβερνάκι, παϊδάκι και καλό κρασί.
Πού θα τα βρούμε όλα αυτά;
ΤΑΒΕΡΝΑ-ΨΗΣΤΑΡΙΑ "Η ΩΡΑΙΑ ΣΤΕΝΗ"


Σήμερα Πέμπτη όχι οποιαδήποτε Πέμπτη ΤΣΙΚΝΟΠΕΜΤΗ και φυσικά επιβάλλεται να
τσικνίσουμε με ζωντανή μουσική και ατέλειωτο χορό.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου