Πέμπτη 10 Φεβρουαρίου 2011

Επιστρέφουν οι 4 τοιχογραφίες στην Στενή;


toixografia_naos_steni
Έπειτα από 32 χρόνια τέσσερις τοιχογραφίες επιστράφηκαν ένα χρόνο πριν στην Αθήνα. Οι τοιχογραφίες, οι οποίες χρονολογούνται από τον 16ο αιώνα και είχαν κλαπεί από την εκκλησία της Παλαιοπαναγιάς στη Στενή Ευβοίας, εντοπίστηκαν σε αποθήκη εμπόρου τέχνης στη Βασιλεία της Ελβετίας. Η ευτυχής κατάληξη του επαναπατρισμού τους οφείλεται στη συνεργασία της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας, διεθνών διωκτικών αρχών και των ελβετικών δικαστηρίων. Ήδη μάλιστα βρίσκονται στο Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο, όπου θα συντηρηθούν, ώστε να εκτεθούν στη συνέχεια στο προετοιμαζόμενο διαχρονικό Μουσείο της Χαλκίδας.
Σήμερα ένα χρόνο μετά και με αφορμή  την ψήφιση στη Βουλή της συμφωνίας μεταξύ Ελλάδας και Ελβετίας για την πάταξη της αρχαιοκαπηλίας και την προστασία της πολιτιστικής μας κληρονομιάς ο Συμεών Κεδίκογλου μας ενημερώνει ότι γίνονται προσπάθειες για την αποκατάσταση της Παλαιοπαναγιάς στη Στενή Εύβοιας.
Να αναφέρουμε ο ιστορικός ναός βρίσκεται σε ωραίο πλην απόμερο φυσικό τοπίο στην ευρύτερη περιοχή της Στενής είναι του 12ου αιώνα που θεωρείται ένα από τα σημαντικότερα μνημεία της παραδίρφυας περιοχής της Εύβοιας. Αρχιτεκτονικώς ανήκει στην κατηγορία των σταυρεπίστεγων, τύπος που επικρατεί στην τοπική ναοδομία, αλλά είχε υποστεί μεταγενέστερες επεμβάσεις. Αλώβητος ωστόσο είχε παραμείνει ο εικονογραφικός του διάκοσμος, ακριβώς δηλαδή αυτός που είχε γίνει στόχος των αρχαιοκαπήλων
Σε αυτές τις σπάνιες και ανεκτίμητης αξίας τοιχογραφίες, οι μορφές των αγίων Νικήτα, Ερμόλαου, Μακαρίου και Νέστορος απεικονίζονται σε αυτές τις τοιχογραφίες, οι οποίες περιλαμβάνονταν στις κατώτερες ζώνες του διάκοσμου του ναού. Οι αρχαιοκάπηλοι μάλιστα είχαν αφαιρέσει βιαίως επτά συνολικά τμήματα τοιχογραφιών, σπαράγματα των οποίων είχαν βρεθεί στο δάπεδο του ναού από τους αρχαιολόγους, οι οποίοι είχαν σπεύσει μετά τους βανδαλισμούς. Τα κατάλοιπα αυτά είχαν μεταφερθεί για συντήρηση και αποκατάσταση στο Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο, όπου βρίσκονται ως και σήμερα. Πιθανώς μάλιστα να συγκολληθούν στις τοιχογραφίες που επαναπατρίστηκαν. Σε πρόγραμμα συντήρησης θα υπαχθεί άλλωστε όλος ο εικονογραφικός διάκοσμος της Παλαιοπαναγιάς.

2 σχόλια :