Δευτέρα 4 Απριλίου 2011

Λιπάρισμα ή Κόπρισμα


Κάνοντας ένα άνοιγμα στα αγροτικά θέματα που γίνονται αυτό το καιρό στη περιοχή μας αυτή την εβδομάδα θα μιλήσουμε για το λιπάρισμα ή αλλιώς μιλώντας με βιολογικούς όρους, κόπρισμα.
Η διαδικασία αυτή γίνεται όλες αυτές τις μέρες σε όλα τα δέντρα και αμπελοκλήματα.
Αυτό το καιρό λοιπόν που τα δέντρα βρίσκονται σε περίοδο μεγάλης ανάπτυξης ή αλλιώς βλασταίνουν, καλό είναι να τα βοηθήσουμε δίνοντας τους οργανικές ουσίες είτε με μορφή λιπάσματος (αμμωνία ή ¨ζάχαρη¨ όπως είναι η κοινή ονομασία που τα βοηθά στην ανάπτυξη, ή ¨τραχανά¨ που αποτελείται από θείο, κάλιο και νάτριο που βοηθά στη καρποφορία)είτε με τη μορφή κοπριάς.
Οι πιο παραδοσιακοί αγρότες που έχουν και τα ζώα (μανάρια) τους, φροντίζουν να παρέχουν στα δέντρα τους πλούσιες οργανικές ουσίες δικής τους παραγωγής κοπρίζοντας έτσι τα δέντρα με βιολογικό τρόπο και εξοικονομώντας χρήματα αφού ένα τσουβάλι λίπασμα αμμωνία 40 κιλών κοστίζει 12,50 ευρώ και αρκεί για 20 έως 40 ελιές ανάλογα με το με το μέγεθος της κάθε ελιάς (για κάθε μια 1 με 2 κιλά) όσο δε για το μεικτό ¨τραχανάς¨ κοστίζει 24 ευρώ τα 40 κιλά και αρκεί επίσης για 20 έως 40 ελιές.
Για το κόπρισμα ένα τσουβάλι κοπριά αρκεί για 1 με 2 ελιές ανάλογα με το μέγεθος.
Το λίπασμα ή την κοπριά τα σκορπάμε γύρω από το δέντρο και τα αφήνουμε να τα απορροφήσει το χώμα είτε με καμιά βροχή είτε ακόμα και με την πρωινή δροσά!
Φροντίστε λοιπόν να συντηρείτε τα δέντρα βοηθώντας τα να αναπτυχτούν για να μας αποφέρουν και αυτά ένα μικρό εισόδημα σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς που έρχονται αφού όπως λένε οι παλιοί η ιστορία επαναλαμβάνεται.

6 σχόλια :

  1. το μοντέλο στην φώτο ποιο είναι? που μπορούμε να τον βρούμε? υπαρχει καποιο τηλ,για να επικοινωνησω μαζί του?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ο κυριοσ πουλαει κοπρια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. οχι και μοντελο ο καραφλας...τι ζηλεψες την κασιδα του?χαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. για καμια κοπρια εισαι καμε

    ΑπάντησηΔιαγραφή