Πέμπτη 21 Οκτωβρίου 2010

Συνέντευξη


Αποκλειστική Συνέντευξη
Μαρίας Φουρλή  
στην ηλεκτρονική εφημερίδα




Κυρία Φουρλή κατ’ αρχάς θέλουμε να σας συγχαρούμε για την κίνηση σας να θέσετε υποψηφιότητα στο νέο δήμο που δημιουργήθηκε με το σύστημα Καλλικράτης. Είστε μια νέα γυναίκα και απ’ ότι φαίνεται τολμηρή για να κάνετε αυτή τη κίνηση, σας αξίζουν συγχαρητήρια αλλά και σ’ αυτούς που θα επιλέξουν τον συνδυασμό σας γιατί δείχνουν ότι μπορούν να εμπιστεύονται νέους ανθρώπους.


1.Είστε νεότατη, θα θέλαμε να μας πείτε αν έχετε ασχοληθεί ξανά με τα κοινά, αν έχετε εμπειρίες με το θέμα της τοπικής αυτοδιοίκησης και ποια ήταν η αφορμή να θέσετε υποψηφιότητα για δήμαρχος.
Όπως γνωρίζεται είμαι μέλος του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας, μέλος του Συμβουλίου Περιοχής Ανατολικής Στερεάς και Εύβοιας της ΚΝΕ και γραμματέας του Νομαρχιακού Συμβουλίου της ΚΝΕ. Για εμάς τους κομμουνιστές είναι αυτονόητο να συμμετέχουμε ενεργά σε κάθε μάχη μικρή ή μεγάλη. Με αυτή την έννοια από τα φοιτητικά μου χρόνια έχω δραστηριοποιηθεί μέσα από την Πανσπουδαστική στο Πανεπιστήμιο της Κρήτης ως φοιτήτρια στον τμήμα Ιστορίας – Αρχαιολογίας της Φιλοσοφικής σχολής στο Ρέθυμνο. Στην συνέχεια διαπαιδαγωγήθηκα μέσα από την πάλη στο εργατικό κίνημα ως μέλος του ΔΣ της  Ένωση Ιδιωτικών Υπαλλήλων Χαλκίδας. Για εμάς οι επικείμενες εκλογές δεν είναι παρά μια ακόμα μάχη που είναι απαραίτητο να δώσουμε από την σκοπιά της διεκδίκησης των λαϊκών συμφερόντων.

2.Πιστεύετε ότι υπάρχει η δυνατότητα να πάρετε τη νίκη και να εκλεγείτε δήμαρχος ή απλά να κάνετε μια ισχυρή αντιπολίτευση;
Όπως αναφέραμε και παραπάνω για μας το σημαντικό στην υπόθεση των εκλογών είναι ενα η δημιουργία κριτηρίου ψήφου και με βάση αυτό ξεδιπλώνουμε όλη μας τη δραστηριότητα. Η διοικητική μεταρρύθμιση του «Καλλικράτη» στην ουσία αντανακλά όλο το φάσμα της πολιτικής των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ και σε αυτή την πολιτική εναντιωνόμαστε. Η ψήφος είναι ένα όπλο στα χέρια του λαού, δεν είναι όμως το μόνο. Για εμάς νίκη θα είναι την επόμενη των εκλογών ακόμα περισσότερος κόσμος, εργαζόμενοι και μεροκαματιάρηδες να μπουν στην πάλη για τα λαϊκά δικαιώματα, να συναντηθούμε μαζί τους στους αγώνες. Όσο μεγαλύτερο ποσοστό μας δώσει ο λαός του δήμου μας τόσο περισσότερη δύναμη θα μας δώσει να φωνάζουμε και να διεκδικούμε ενάντια στην πολιτική του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, όπως και των εκπροσώπων τους στην Τοπική Διοίκηση.

3.Στηρίζεστε από το Κ.Κ.Ε, έχετε σκεφτεί ότι αυτό ίσως λειτουργήσει αρνητικά γι’ αυτούς που ενδεχομένως να σας στήριζαν αν ήσασταν ανεξάρτητη αλλά είναι αρνητικοί απέναντι στο Κ.Κ.Ε;
Φοβηθήκατε να κάνετε ένα άνοιγμα δηλώνοντας ανεξάρτητη ή δεν το σκεφτήκατε καν;
Εμείς το λέμε καθαρά δεν υπάρχουν  «ανεξάρτητοι» υποψήφιοι. Ας δούμε και στο δήμο μας όσοι κατεβαίνουν και προβάλλονται ως ανεξάρτητοι μέχρι τελευταία στιγμή διεκδικούσαν το χρίσμα, έχουν υπηρετήσει την πολιτική του ΠΑΣΟΚ τόσο από θέσεις στελεχικές στο κόμμα αυτό όσο και ως εκλεγμένοι σε όργανα της τοπικής διοίκησης. Βέβαια σε αυτές τις εκλογές είναι τόσο μεγάλη η ανάγκη να εγκλωβίσουν την συνείδηση του λαού που προβάλλονται ως «υπερκομματικοί» έχοντας στους συνδυασμούς τους στελέχη και της ΝΔ και άλλων κομμάτων. Το λέμε καθαρά, ο λαός πρέπει να βγάλει συμπεράσματα και με βάση αυτά να επιλέξει τι θα ψηφίσει. Να σκεφτεί ποιος τον προειδοποίησε και ποιος τον γέλασε για την θύελλα που θα ερχόταν. Το ΚΚΕ χρόνια πριν προειδοποιούσε για την οικονομική κρίση, για τα μέτρα που θα έπαιρναν το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ, και πριν τις τελευταίες βουλευτικές εκλογές προειδοποιούσαμε ότι ερχόταν θύελλα και πως ο λαός έπρεπε να οργανωθεί για να την αντιμετωπίσει. Τώρα δίνεται η ευκαιρία σε όλους τους εργαζόμενους που στήριξαν το ΠΑΣΟΚ και την ΝΔ στις προηγούμενες εκλογές να διορθώσουν την ψήφο τους. Να στηρίξουν τα ψηφοδέλτια της ΛΑΪΚΗΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ και στο Δήμο μας, αλλά και στην Περιφέρεια. Γιατί ένα καλό εκλογικό αποτέλεσμα για το συνδυασμό μας σημαίνει περισσότερη δύναμη για εμάς να μπορούμε να διεκδικούμε μέσα από παρεμβάσεις στα δημοτικά συμβούλια και στην περιφέρεια, αλλά δεν μένουμε μόνο εκεί. Σημαίνει πως από καλύτερες θέσεις θα μπορούμε να συμβάλουμε στην οργάνωση της πάλης του λαού της περιοχής μας για τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουμε, όπως η ανεργία, το πρόβλημα της ρύπανσης του περιβάλλοντος, οι ελλείψεις σε υποδομές, σε μέτρα δασοπροστασίας με τα τραγικά αποτελέσματα που είχαμε πριν 3 χρόνια, σε δομές υγείας, σε παιδικούς σταθμούς, η κατάσταση του οδικού δικτύου κλπ.

4.Σα νέα τι έχετε να πείτε στους νέους οι οποίοι δείχνουν μία αντιπάθεια στις εκλογές και γενικότερα μια απάθεια στα προβλήματα; Τι σχέδια έχετε γι’ αυτούς και     
τι διαφορετικό πιστεύετε ότι θα βρει στο πρόσωπο σας ο νέος που θα επιλέξει τη  Λαϊκή Συσπείρωση;
Οι νέοι δεν έχουν απάθεια απέναντι στα προβλήματα. Τα γνωρίζουν πολύ καλά γιατί τα βιώνουν καθημερινά. Δεν είναι τυχαίο που στις τελευταίες εκλογικές μάχες όπως και σε αυτή των τοπικών εκλογών έντεχνα προωθείται η λογική της αποχής ιδίως στους νέους, ακριβώς επειδή γνωρίζουν πως δεν υπάρχει άλλος τρόπος να διαχειριστούν και να χειραγωγήσουν την αγανάκτηση, την οργή και την αποστροφή των νέων ανθρώπων προς την πολιτική που ασκούν τα δύο μεγάλα κόμματα και οι εκφραστές τους. Γι’ αυτό ακριβώς το λόγο με κάθε μέσο προβάλλουν τη «γενιά του φραπε», το «απολιτικ», εμείς γνωρίζουμε πολύ καλά πως οι νέοι άνθρωποι αγωνιούν για το μέλλον τους και παλεύουν γι’ αυτό, το γνωρίζουμε πολύ καλά γιατί έχουμε συναντηθεί στο δρόμο της πάλης, στις απεργίες και τις κινητοποιήσεις των εργατών με το ΠΑΜΕ, στους αγώνες των σπουδαστών με το Μέτωπο Αγώνα Σπουδαστών, στις μαθητικές κινητοποιήσεις για τα ζητήματα της παιδείας, σε συλλόγους για την πάλη ενάντια στα ναρκωτικά και άλλα προβλήματα. Ο νέος και η νέα θα βρει στη ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ένα αποκούμπι για να παλέψει ενάντια στην ανεργία και την υποαπασχόληση. Να ορθώσει το ανάστημα απέναντι στη λογική της ναρκωκουλτούρας που προβάλλεται από την κυρίαρχη πολιτική. Θα βρει αποκούμπι για να διεκδικήσει αξιοπρεπείς όρους διαβίωσης για τα νέα ζευγάρια.

5.Ο Δήμος έχει τεράστια προβλήματα τα οποία έχουν ανάγκη επίλυσης,
ποια θεωρείτε εσείς ως τα τρία σημαντικότερα και τι προτείνετε για την επίλυσή τους;
Καταρχάς εμείς ξεκινάμε με τη λογική ότι κάθε τοπικό πρόβλημα είναι έκφραση της κεντρικής πολιτικής που ασκείται. Με βάση αυτό δεν βλέπουμε ξεκομμένα το ένα πρόβλημα από το άλλο ή το ένα θέμα από το άλλο. Για παράδειγμα το πρόβλημα της περιβαλλοντικής ρύπανσης και της προστασίας του περιβάλλοντος και του δασικού πλούτου συνολικότερα στην περιοχή μας είναι θέμα κεντρικής πολιτικής και σχεδιασμού για την προστασία του περιβάλλοντος και συνδέεται και με τα ζητήματα των εργασιακών σχέσεων και με τα ζητήματα της Υγείας, γιατί ακριβώς αυτή η κυβέρνηση όπως και όλες οι προηγούμενες στόχο έχουν την εξυπηρέτηση των συμφερόντων των μεγάλων επιχειρήσεων και βιομηχανιών, με αυτή την λογική δίνουν το ελεύθερο στις επιχειρήσεις αυτές να ρυπαίνουν το περιβάλλον, να απολύουν, να καταστρατηγούν θεμελιώδη εργασιακά δικαιώματα, να επιβαρύνουν την υγεία των εργαζομένων με σκοπό το κέρδος. Από την άλλη το κράτος με τη διοικητική μεταρρύθμιση του «Καλικράτη» μεταθέτει σημαντικές δραστηριότητες όπως η Υγεία, η Πρόνοια και η Παιδεία στους δήμους με απώτερο στόχο την παράδοσή τους στους ιδιώτες. Βεβαίως οι εκλεγμένοι του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ σε δήμους και περιφέρειες θα στηρίξουν αυτές τις αλλαγές φορτώνοντας κι άλλα βάρη στις πλάτες των εργαζομένων. Δεν μπορούμε όμως να λέμε πως κάποιος εκλεγμένος μπορεί να βρει ή αναζητά πραγματικές λύσεις σε αυτά τα σοβαρά προβλήματα που αφορούν το σύνολο της ζωής του λαού όταν στηρίζει τις επιλογές του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ που τα δημιουργούν. Εμείς λέμε πως χρειάζεται ουσιαστική ρήξη και σύγκρουση με αυτή την πολιτική και βεβαίως διεκδίκηση για την απόσπαση όσο περισσότερων κατακτήσεων μπορούμε για την ανακούφιση των λαϊκών στρωμάτων. Για παράδειγμα μπορεί να μην μπορούμε να λύσουμε το πρόβλημα της ανεργίας στα πλαίσια του καπιταλισμού, διεκδικούμε όμως και εμπεριέχεται στις θέσεις μας η ουσιαστική προστασία των ανέργων με απαλλαγή από δημοτικά τέλη, απαλλαγή από λογαριασμούς νερού και ρεύματος και η ΛΑΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ μαζί με το ΠΑΜΕ, το ΜΑΣ (Μέτωπο Αγώνα Σπουδαστών), τα ταξικά σωματεία και επιτροπές αγώνα παλεύουν γι’ αυτό έμπρακτα σε όλους τους δήμους της Ελλάδας.

6.Παρότι έχετε εκδηλώσει το ενδιαφέρον σας αρκετές εβδομάδες πριν δεν έχετε κάνει μια επίσκεψη στο χωριό μας τη Στενή, να ανταλλάξετε απόψεις με τον κόσμο, να ακούσετε τα προβλήματά του, την ίδια ώρα που οι άλλοι υποψήφιοι μας επισκέπτονται αρκετά συχνά.
Για ποιον λόγο;Γνωρίζετε τι προβλήματα έχει το χωριό μας η Στενή;
Έχουμε επισκεφτεί το χωριό σας όπως και τα περισσότερα χωριά της Δίρφυς. Παρόλαυτά όμως για εμάς η δράση δεν σταματάει εκεί. Καθημερινά συναντιόμαστε με τον εργαζόμενο λαό των δύο δήμων στους χώρους δουλειάς, στα εργοστάσια γιατί συνολικά αντιμετωπίζουμε τα προβλήματα του λαού.

7.Στο ψηφοδέλτιο σας ανακοινώσατε λίγα ονόματα π.χ στη Στενή τον Θωμά Θάνο και Αγγελή Μπεληγιάννη;Υπάρχουν  νέοι στο ψηφοδέλτιο σας και από ποιον χώρο προέρχονται οι υποψήφιοι σας;
Το ψηφοδέλτιο της ΛΑΙΚΗΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ απαρτίζεται από δημοκράτες αγωνιστές, μέλη και φίλους του ΚΚΕ και της ΚΝΕ που συναντηθήκαμε στους αγώνες για τα εργασιακά δικαιώματα, τα ζητήματα της Παιδείας, της Υγείας για κάθε μικρό και μεγάλο πρόβλημα. Το ψηφοδέλτιο μας αποτελείται από ανθρώπους του μόχθου που καθημερινά παλεύουν να τα βγάλουν πέρα και καθημερινά συγκρούονται με την κυρίαρχη πολιτική παλεύοντας για ένα καλύτερο μέλλον για αξιοπρεπείς συνθήκες ζωής.

8.Αν υπάρξει δεύτερη Κυριακή και έχετε αποκλειστεί ποιον υποψήφιο δήμαρχο θα στηρίξετε;
Εμείς και στον πρώτο και στον δεύτερο γύρο θα ρίξουμε το ψηφοδέλτιο της ΛΑΪΚΗΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ. Διότι ψήφος στη ΛΑΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ σημαίνει σύγκρουση με την κυρίαρχη πολιτική. Σημαίνει μήνυμα αντεπίθεσης. Είναι ψήφος καταδίκης του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ και των δήθεν ανεξάρτητων «κρυφών» ή φανερών ΠΑΣΟΚων και νεοδημοκρατών. Για εμάς είναι στάση συνέπειας και την δεύτερη Κυριακή να πέσει στην κάλπη το ψηφοδέλτιο της ΛΑΙΚΗΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ, διότι για εμάς σε αυτές τις εκλογές είναι σημαντικό ο λαός να απεγκλωβιστεί από αυτά τα κόμματα που του έχουν ρημάξει τη ζωή.


Σας ευχαριστούμε πολύ για τη συνεργασία σας και σας ευχόμαστε καλή επιτυχία με τα κοινά και σιδεροκέφαλη.

2 σχόλια :

  1. Η ΝΕΟΛΑΙΑ ΨΗΦΙΖΕΙ ΚΑΤΣΑΝΑ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. η εισαι με την εργαζομενη νεολαια , με τον μικρο αγροτη ,τον μικρο επαγγελματια , τον εργατη , τον συνταξιουχο ....Η.....με τα λαμόγια ... αν εισαι με τα τα λαμόγια ...τοτε ....εισαι και εσυ λαμόγιο... Η ...προσπαθεις να γινεις ...
    Η ΝΕΟΛΑΙΑ ΨΗΦΙΖΕΙ ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ γιατι δεν ειναι ΛΑΜΟΓΙΑ ..αλλα.. απλοι αγωνιστες ..ανθρωποι του μοχθου ..παρωντες σε ολλες τις κινητοποιησεις

    ΑπάντησηΔιαγραφή