Παρασκευή 30 Μαρτίου 2012

Πολιτικό Τρισάγιο στην μνήμη του στρατηγού Οδυσσέα Αγγελή

Το Σάββατο  31-03-2012 και ώρα 10:30 στο νεκροταφείο  (Άγιος Θεόδωρος)  στην πάνω Στενή θα τελεστεί πολιτικό τρισάγιο στην μνήμη του στρατηγού Οδυσσέα Αγγελή από την Χρυσή Αυγή .



Οδυσσέας Αγγελής: Ο Στρατηγός των Στρατηγών διετέλεσε Αρχηγός των Ενόπλων  Δυνάμεων (1968-1973) και έλαβε

τον τίτλο του Αντιπροέδρου της  Δημοκρατίας

Βιογραφία

Γεννήθηκε στη Στενή Ευβοίας το 1912. Φοίτησε στην Στρατιωτική Σχολή  Ευελπίδων και ονομάστηκε ανθυπολοχαγός Πυροβολικού στις 2 Αυγούστου  1934. Το 1937 προήχθη σε υπολοχαγό, το 1940 σε λοχαγό, το 1946 σε  ταγματάρχη, το 1950 σε αντισυνταγματάρχη, το 1958 σε συνταγματάρχη, το  1960 σε ταξίαρχο, το 1965 σε υποστράτηγο, το 1967 σε αντιστράτηγο και το  1970 σε στρατηγό. Ως αξιωματικός συμπλήρωσε τη στρατιωτική του  εκπαίδευση στη Σχολή Πυροβολικού και αποφοίτησε από την Ανωτέρα Σχολή  Πολέμου και την Σχολή Εθνικής Άμυνας. Γνώριζε αγγλικά και γαλλικά.

Άνοδος

Συμμετείχε στον Ελληνοϊταλικό Πόλεμο 1940-41, ως Διοικητής  Πυροβολαρχίας Ορειβατικού Πυροβολικού. Το 1943 διέφυγε στη Μέση Ανατολή,  όπου εντάχθηκε στον εκεί Ελληνικό Στρατό ως Διοικητής Πυροβολαρχίας  Αντιαεροπορικού Πυροβολικού. Στην περίοδο του Εμφυλίου συμμετείχε στις  επιχειρήσεις 1948-49, ως Διοικητής Μοίρας Πυροβολικού. Από το 1950 και  μετέπειτα υπηρέτησε σε διάφορες επιτελικές θέσεις και μονάδες  Πυροβολικού, καθώς και στο Στρατηγείο NATO Σμύρνης. Διατέλεσε επίσης  Υπασπιστής του Βασιλιά Παύλου, Καθηγητής στην Ανωτέρα Σχολή Πολέμου,  Επιτελάρχης της IX Μεραρχίας, Διοικητής της Σχολής Πυροβολικού,  Διευθυντής του 2ου ΕΓ/ΓΕΣ, Επιτελάρχης της ΑΣΔΕΝ, Υποδιοικητής και  Διοικητής της V Μεραρχίας και Υπαρχηγός του ΓΕΕΘΑ.

Ο Οδυσσέας Αγγελής υπήρξε μία από τις κορυφαίες στρατιωτικές  φυσιογνωμίες της νεοελληνικής ιστορίας. Ανερχόμενος τη στρατιωτική  ιεραρχία μέσα από τα πεδία των μαχών, από τη Βόρεια Ήπειρο μέχρι το Ελ  Αλαμέιν και από τον Ταΰγετο μέχρι τον Γράμμο, έφθασε στο βαθμό του  Στρατηγού 4 αστέρων, βαθμός που ουδέποτε άλλοτε είχε δοθεί σε απόφοιτο  της Σχολής Ευελπίδων. Υπήρξε ο πρώτος Αρχηγός Ενόπλων Δυνάμεων της  Ελλάδος. Εξελέγη πρώτος αντιπρόεδρος της Δημοκρατίας από το δημοψήφισμα  του 1973. Στις 22 Μαρτίου 1987, παράνομα φυλακισμένος,  αυτοκτόνησε δι'  απαγχονισμού, ευελπιστώντας ότι και η αυτοθυσία του θα συντελέσει στην  απελευθέρωση των υπόλοιπων πολιτικών κρατουμένων.
Τ.Ο Ευβοίας – Βοιωτίας του Λαϊκού συνδέσμου

1 σχόλιο :

  1. A.Σ.Π.Ι.Δ.Α.....Αξιωματικοί,Σώστε, Πατρίδα, Ιδανικά,Αξιοκρατίαν{Η υπόθεση ΑΣΠΙΔΑ ήταν πολιτικοστρατιωτικό σκάνδαλο που ξέσπασε στην Ελλάδα στα μέσα Μαΐου του 1965 και ήταν η αφορμή για την αποστασία του 1965. Ο ΑΣΠΙΔΑ («Αξιωματικοί Σώσατε Πατρίδα, Ιδανικά, Δημοκρατίαν, Αξιοκρατίαν») ήταν υποτίθεται μυστική οργάνωση αξιωματικών εντός του στρατεύματος υπό την καθοδήγηση του Ανδρέα Παπανδρέου, γιου του τότε πρωθυπουργού Γεωργίου Παπανδρέου. Ουδέποτε προέκυψαν ιδιαίτερα επιβαρυντικά στοιχεία για την υποτιθέμενη ομάδα αυτήν, η αποκάλυψη όμως αυτή τροφοδότησε τις εφημερίδες και τους εχθρούς του Γ. Παπανδρέου και οδήγησε τελικά σε πολιτειακή κρίση.
    Στις 12 Μαΐου 1965 ο στρατιωτικός διοικητής των ελληνικών δυνάμεων Κύπρου στρατηγός Γρίβας έστειλε έκθεση στον Έλληνα υπουργό άμυνας Πέτρο Γαρουφαλιά, στην οποία ανέφερε ότι έγινε κίνηση ίδρυσης οργάνωσης με την επωνυμία «ΑΣΠΙΔΑ» από ομάδα αξιωματικών και ότι υπήρχε κίνδυνος ανατροπής του τότε καθεστώτος. Είχε μάλιστα αναφερθεί τότε, ότι αρχηγός και υποκινητής την κίνησης αυτής ήταν ο Ανδρέας Παπανδρέου.
    Το υπουργείο ανέθεσε στον αντιστράτηγο Σίμο να μεταβεί στην Κύπρο και να διεξαγάγει ανακρίσεις για το ζήτημα. Ο αντιστράτηγος ερευνά τα στοιχεία, εξετάζει 93 μάρτυρες και αποφαίνεται:
    «Απεδείχθη πράγματι ότι εγένετο κίνησις ιδρύσεως οργανώσεως υπό την επωνυμίαν «ΑΣΠΙΔΑ» υπό ομάδος αξιωματικών, με τον ιδιοτελή σκοπόν την εξυπηρέτησιν ατομικών συμφερόντων αυτών και των μελών της οργανώσεως, δια της προωθήσεως μεμυημένων αξιωματικών εις επικαίρους και σημαινούσας θέσεις ή και τινα άλλον απώτερον, όστις ούτε απεδείχθη εκ της εξετάσεως ούτε διεφάνη... Δεν απεδείχθη ότι η κίνησις αύτη είχε πολιτικάς επιδιώξεις ή σύνδεσμον τινά με πολιτικά πρόσωπα».
    Προτείνει την απόταξη τεσσάρων Λοχαγών και τον πειθαρχικό έλεγχο άλλων έξι Λοχαγών και Υπολοχαγών.
    Ο βασιλιάς μη αποδεχόμενος το πόρισμα Σίμου και μετά από παρέμβαση του τότε υπουργού Εθνικής άμυνας Γαρουφαλιά, ζητά από τον πρωθυπουργό της χώρας Γ. Παπανδρέου να παραπέμψει την υπόθεση «ΑΣΠΙΔΑ» στο Στρατοδικείο. Υπακούει στη βασιλική εντολή και για λόγους ισορροπίας παραπέμπει και την υπόθεση «Περικλής» που αφορούσε την ανάμειξη του στρατού στις εκλογές του 1961. Ταυτοχρόνως σχεδόν, προτείνει τον Ανδρέα Παπανδρέου ως υπουργό άμυνας, και προκαλεί σύγκρουση με το βασιλιά που οδηγεί στα Ιουλιανά. Δεν προέκυψαν ποτέ στοιχεία εναντίον πολιτικών προσώπων από την υπόθεση «ΑΣΠΙΔΑ» και ο αριθμός των αξιωματικών που φέρεται να συμμετείχαν ήταν περιορισμένος. Φαίνεται ότι όντως υπήρξε η οργάνωση αυτή, αποτελούνταν όμως μάλλον από χαμηλόβαθμους αξιωματικούς και δεν ήταν επικίνδυνη ούτε για το στράτευμα ούτε για το πολίτευμα. Ενδέχεται να ήταν απάντηση στις οργανώσεις ακροδεξιών που υπήρχαν τότε και δρούσαν ανενόχλητες και οι οποίες αποδείχτηκαν πολύ πιο επικίνδυνες για τη δημοκρατία.
    Από τις 30 Ιανουαρίου η δίκη διεξαγόταν κεκλεισμένων των θυρών. Συνήγορος υπεράσπισης ήταν ο Νικηφόρος Μανδηλαράς.

    ΑπάντησηΔιαγραφή